piektdiena, 2014. gada 7. novembris

Sejas ādas tipi, ādas kopšana



Vēlējos uzrakstīt rakstu par šo tēmu, kā vienu no pirmajiem rakstiem šajā blogā. Tas varbūt vairāk ir tāds kā kopsavilkumu pašai priekš sevis, varbūt arī kādam citam tas būs noderīgs un uzzinās, ko jaunu.

Raksts ir par sejas ādas tipiem, par svarīgāko, kas par tiem jāzina - to iedalījumu un galvenajām atšķirībām. Pievienots arī neliels ieskats ādas kopšanā. 
Zinot savas sejas ādas tipu mēs labāk spējam izprast kā to labāk kopt, kādi kopšanas līdzekļi jāizvēlas, kāda kosmētika ir piemērotāka.

Sejas ādas tipu iedalījums, kāds pieņemts kosmetoloģijā, ir šāds:
  • sausa, 
  • taukaina, 
  • kombinēta, 
  • normāla tipa āda.

Sausa āda. Vizuāli āda izskatās matēta un bez spīduma. Tā ir plāna un jutīga. Sausai ādai tauku dziedzeri ir mazaktīvi. Līdz ar to, arī poras uz ādas ir mazas un reti kad šāda tipa ādas īpašniekiem ir melnie punkti vai pūtītes. Sliktākajos gadījumos āda lobās un ir sajūta, ka tā ir savilkta un stīva. Sausas ādas īpašniekiem nedaudz jāsatraucas par to, ka šādai ādai ir tendence ātrāk kļūt neelastīgai un tāpēc ātrāk sāk veidoties pirmās grumbiņas.

Kopšanā jāizvairās no produktiem, kuri satur alkoholu, jāizvairās no pārlieku biežas sejas mazgāšanas ar krāna ūdeni (tā vietā labāk izmantot novārītu, atdzesētu ūdeni, iepriekš pagatavotu, atdzesētu kumelīšu tēju vai pienu (vislabāk lauku) istabas temperatūrā). Ieteicams izmantot dažādus ādas aizsargājošos līdzekļus, kuri pasargā no temperatūras svārstībām, īpaši ziemā. Ādas papildus mitrināšanā nepieciešams izmantoto mitrinošus un barojošus krēmus vai serumus. Vēl, ādas mitrināšanā un mīkstināšanā palīdzēs medus-piena sejas maska (piens un medus sajaukts vienādās attiecībās, piemēram, viena ēdamkarote piena ar vienu ēdamkaroti medus). 

Taukaina ādaTai piemīt taukains spīdums. Ādas virsējais slānis ir taukains. Pretēji sausai ādai, šādai ādai tauku dziedzeru darbība ir ļoti aktīva. Ādai ir paplašinātas poras, uz ādas daudz ātrāk veidojas pūtītes un melnie punkti. Taukainas ādas īpašnieki var priecāties, ka pirmās krunciņas parādīsies vēlāk, jo taukvielas darbojas kā dabisks mitrinātājs.

Āda ir regulāri jātīra no rīta un vakarā, bet jāizvairās no pārspīlētas ādas kopšanas, tas var izsaukt pretēju ādas reakciju - tauku dziedzeri var sākt darboties vēl aktīvāk. Kopšanā jāizmanto maigi attīroši līdzekļi bez alkohola. Lai arī liekas, ka sejas krēmi vēl vairāk veicina dziedzeru darbību, tomēr āda ir jāmitrina, izmantojot sejas krēmmus, kuri paredzēti taukainai ādai. Tas palīdzēs izvairīties no izsitumu rašanās. Jāizvēlas kopšanas līdzekļi un krēmi, kuri piemēroti taukainai ādai un jāatrod sev piemērotākais produkts. Pūtīšu tīrīšanai un dezinfekcijai palīdzēs tējas koka eļļa (pūtītes nav ieteicams spiest). Var mēģināt izmantot poru samazinošus līdzekļus. 1-2 reizes nedēļā ieteicams izmantot maigu pīlingu vai attīrošu masku, kuru mērķis būtu attīrīt poras un noņemt atmirušo ādu. Tas palīdzēs tīrīt melnos punktus. 

Normāla ādaSejas ādas tips ir ļoti reti sastopams. Normāla āda, tas nozīmē, ka ādā viss ir līdzsvarā. Ādai nav paplašinātu poru, pūtīšu vai apsārtušu plankumu. Tā nav pārlieku sausa vai pārlieku taukaina. Tai piemīt veselīgs spīdums un pēc taustes tā ir gluda.

Reizēm arī normāla āda ziemas mēnešos var kļūt nedaudz sausāka un vasaras mēnešos - taukaināka, uz šīm izmaiņām vajadzētu attiecīgi reaģēt. Ārī šādu ādu nepieciešams kopt, galvenokārt tāpēc, lai tā saglabātos tik pat starojoša. To kopj izmantojot saudzējošus ādas tīrīšanas līdzekļus, jāizmanto mitrinoši krēmi.

Kombinēta tipa āda. Ādas tips ir ļoti izplatīts. Tā ir atšķirīgu ādas tipu kombinācija. Biežāk sastopami divi kombinācijas varianti. Pirmais, kad āda t-zonā (t-zonā ietilpst - piere, deguns un zods) ir taukaina, bet uz vaigiem un ap acīm tā ir normāla vai sausa. Otrais variants - t-zonā āda ir normāla, bet uz vaigiem un rajonā ap acīm sausa.

Kombinētu ādu, kad t-zonā tā ir taukaina, kopj tā pat kā taukaini ādu. Kombinētu ādu t-zonā normāla un pārējā daļā sausa, kopj izmantojot līdzekļus, kas domāti sausai ādai. Veikalos ir pieejami kopšanas līdzekļi, kas paredzēti kombinētai ādai, bet ir jāņem vērā, ka tie ir paredzēti galvenokārt pirmajai kombinācijai, kad t-zonā āda ir taukaina.


Vispārīgi par ādas kopšanu

Jau noskaidrojām, ka, lai ādu saglabātu veselīgu, nepieciešams to pareizi kopt, izmantojot savam tipam atbilstošus kopšanas produktus un kosmētiku. Piemēram, jāizvairās no produktiem kas satur alkoholu, nedrīkst pārcensties ar tīrību, āda jāmitrina u.t.t. Svarīgi ir atrast sev piemērotākos līdzekļus, kuri der tieši tavai ādai. Ja, kāds no kosmētikas vai kopšanas līdzekļiem kairina ādu, aizsprosto poras vai rada vēl kādas citas sekas, nekavējoties jāpārstāj tas lietot un jāturpina meklēt cits savai ādai piemērotāks. Man vasarās āda sliecas uz taukaino pusi, bet ziemā, kad laukā ir lieli mīnusi, tā paliek ļoti sausa. Kopšanā cenšos izmantot pēc iespējas dabīgākus līdzekļus. Diemžēl ir tā, ka jo dārgāks produkts, jo labāks tas būs, bet atkal, ne visi dārgie un arī lētie produkti būs piemēroti katram. Lietoju šādu sēriju kosmētikas līdzekļus Weleda, Avene, Madara un Bioderma.

Ādas veselība ir daļa no kopējās ķermeņa veselības. Kā mēs zinām - ķermenī viss savā starpā ir saistīts. Tādēļ to nepieciešams ne tikai pareizi kopt. Ādas izskats ir ļoti atkarīgs no tā kādu dzīvesveidu mēs ievērojam (piem., smēķēšana, alkohols ļoti ietekmē ādas veselību). Ieteicams pieturēties pie veselīga uztura pamatprincipiem, censties uzturā vairāk lietos pārtikas produktus, kas satur ādai nepieciešamos vitamīnus (A, C vitamīnus. - burkāni, apelsīni, citroni, dzērvenes, zemenes, āboli u. c. dārzeņi un augļi; E vitamīnu - nerafinētas augu/ sēklu eļļas (olīvu, linsēklu, smiltsērkšķu) diedzēti graudi, spināti, brokoļi u. c.) un mikroelementus (cinku, selēnu - zivis un jūras veltes, olas, aknas, rieksti u. c). Lietojiet pietiekošu daudzumu ūdens, vismazs 1,5 l dienā, lai āda tīrītos un mitrinātos! Ādai patiks aktivitātes svaigā gaisā - īpaši ziemā par to nevajadzētu aizmirst, kad ļoti daudz laika mēdzam pavadīt iekštelpās, kurās ir radiatoru sausināts gaiss, kas mūsu ādu padara sausu.



Līva

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru