piektdiena, 2014. gada 14. novembris

Kā pagatavot: Chai Latte

Esmu viens no tiem cilvēkiem, kuri dzer melno tēju ar pienu un man garšo arī Chai Latte
Šoreiz gribēju to izmēģināt uztaisīt pati, soli pa solim, sākot ar garšvielu izvēlēšanos un pievienošanu pēc saviem ieskatiem, to novārīšanu kopā ar melno tēju.

Chai latte (pazīstams arī kā Masala Chai, kas nozīmē garšvielu tēja) nāk no Indijas un ir šīs valsts populārākais tējas dzēriens. To pagatavo no spēcīgas melnās tējas, garšvielu maisījuma un piena. Nav noteiktas receptes kā šis dzēriens ir pagatavojams un katrs var variēt ar garšvielu daudzumu un stiprumu. Tradicionāli Chai Latte pagatavo no kardamona, melnajiem pipariem, krustnagliņām, ingvera, kanēļa un melnās tējas novārījuma, kam pievieno cukuru un uzputotu pienu.

Dzēriens ir ļoti vienkārši, samērā ātri pagatavojams un to var arī uzglabāt. Var iztikt arī bez uzputota piena, garša no tā nemainās. Pārtikas veikalos garšvielas dzēriena pagatavošanai atrast nav grūti. Pieejami arī gatavi melnās tējas maisījumi, kas šo tējas pagatavošanas procesu atvieglo vēl vairāk.



                                    


                                    


Vienas lielas tējas krūzes pagatavošanai nepieciešams:

1 ar 1/2 glāzi ūdens


1/2 glāzi piena

2 paciņas melnās tējas
(vai 2 tējk. melnās beramās tējas)

1 gab. krustnagliņas

2 gab. veseli melnie pipari

2 gab. kardamona pākstis


1/4 tējk. malta muskatrieksta

1 cm bieza svaiga vai kaltēta ingvera ripiņa (smalki sarīvēts) vai 1/4 tējk. ingvera pulvera

1 līdz 2 tējk. cukura vai medus (cukurs ir svarīga dzēriena sastāvdaļa, kas pastiprina visas garšas, ar tā daudzumu var variēt pēc saviem ieskatiem; medu var izmantot, ja vēlas dabisku saldinātāju, tas piedos savu medaino garšu dzērienam)

Katls, sietiņš
Laiks 15 min


Pagatavošana

Katlā ielej ūdeni un uzvāra to. Karstam ūdenim pievieno garšvielas - krustnagliņas, melnos piparus, kardamonu, muskatriekstu un ingveru. Turpina vārīt vismaz 5 min. Vārot ilgāk garšvielas vairāk ievilksies. Katlu noņem no uguns, pievieno melno tēju un cukuru, uzliek vāku un ļauj visam ievilkties 10 minūtes. Pēc tam tēju ar garšvielām izkāš cauri sietiņam. Ja, dzērienu vēlas baudīt uzreiz, tad pievieno pienu un, ja nepieciešams, uzkarsē līdz tas gandrīz sāk vārīties. Ja, vēlas to uzglabāt, atdzesētu liek ledusskapī, kad vēlas pievieno pienu un uzsilda.



                                


                               


Dzēriens ir nedaudz tumīgs, garša ir pilnīga un piesātināta, kas man patīk.
Chai Latte ir ideāls dzēriens ziemai. Tagad to varēšu pagatavot, kad vien uznāks tāda vēlme un nebūs jāskrien uz tuvējo kafejnīcu, kad sagribēsies, ko netradicionālāku.


Līva

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru